Tip #1 tegen opstijgend vocht

 

Hebt u ook last van opstijgend vocht? Grote kans dat u problemen hebt met de waterkering.  De term waterkering is een ondoorlaatbare laag die in bakstenen muren wordt aangebracht op 20 à 30 centimer.  Het doel is te vermijden dat vocht  zou gaan stijgen en heel de muur aantast.

Het water gaat zich dan in de muur verspreiden en de zouten die er in zitten gaan kristalliseren.

Luc Lambrechts

Maar deze laag moet wel intact zijn over
de volledige lengte van de muren, anders verliest ze haar functie. Het water gaat zich dan in de muur verspreiden en de zouten die er in zitten gaan kristalliseren, wat resulteert in witte vlekken. Ook kan er zich mos
gaan vormen. De aantasting gaat over de volledige breedte van de muur en kan over een grote lengte gaan.

De vraag, in het geval van opstijgend vocht, is in eerste instantie of er in jouw muren een waterkering aanwezig is. Is dat niet het geval, dan breng je er het best een aan. Dit kan op twee manieren. De eerste is het onderkappen van de muur. Daarbij wordt de muur, op enkele centimeters boven de vloer, ingezaagd en wordt in de zaagsnede een vochtscherm ingebracht. Om de stabiliteit van je huis niet in het gedrang te brengen, moet dit erg omzichtig, meter per meter, gebeuren. Het is een tijdrovende, arbeidsintensieve en dure klus. Een tweede optie is om een vochtwerend middel, vaak op basis van siliconen, in de muur in te spuiten. Als er wel al een waterkering is, moet worden onderzocht waarom die niet
goed werkt. Soms komt het pleisterwerk tot onder de waterkering en moet dit worden verwijderd en vervangen door een waterafstotend (“hydrofoob”) product. Soms is het ook zo dat het grondoppervlak buiten de woning in de loop der jaren is verhoogd, waardoor de waterkering te laag ligt en er toch nog water in de muren kan doordringen. Dan moet de waterwerende laag hoger worden geplaatst.

In drie van onze huizen was er sprake van opstijgend vocht. In twee daarvan was er mogelijk een waterkering, maar slechts 1 van de 9 experts die hiervoor langskwamen, stelde voor die van nabij te bekijken en eventueel te herstellen.