Tip #2 tegen luchtvochtigheid

 

Hebt u ook last van luchtvochtigheid in huis? Indien er relatieve luchtvochtigheid wordt vastgesteld dan ligt meestal het ontbreken van een mechanisch ventilatiesysteem aan de basis van het probleem.

Tussen een warme en onverwarmde ruimte ontstaat steeds een luchtverplaatsing.

Luc Lambrechts

Condensatie is het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in de verwarmde ruimtes zoals badkamer, keuken, woonkamer, … .  Tussen een warme en onverwarmde ruimte ontstaat steeds een luchtverplaatsing.  Omwille van het gebrek aan mechanische ventilatie zal deze vochtige lucht condenseren in de koudere ruimtes.  Meer bepaalt op koude oppervlakken zoals buitenmuren welke een ideale voedingsbodem vormen voor schimmels.

Het lijken op het eerste zicht geen oorzaken maar alledaagse bezigheden zoals wassen, koken, strijken tot zelf ademen en transpireren dragen allemaal bij tot een verhoogde luchtvochtigheid.  Wetenschappelijke studies tonen aan dat een doorsnee gezin per dag tot 15 liter overtollig vocht produceert.

Zonder mechanische ventilatie vormt dit de basis voor een ongezonde leefomgeving met condensatie en schimmelvorming tot gevolg.  Daarnaast kan u hierdoor tot 20% meer energie verbruiken wat elke maand zichtbaar is op de energiefactuur.  Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek benadrukt de ernst van deze problematiek en toont aan dat sommige schimmels in de woning uiterst giftige stoffen afscheiden.

De plaatsing van mechanische ventilatie biedt een sluitende oplossing met garantie tegen deze condensatieproblematiek.  Daarnaast verdwijnt mogelijke geurhinder en daalt de energiefactuur voor uw verwarming.